صرف نظر از موضوع خاص هر قرارداد، به صورت کلی تنظیم قراردادها تابع دو دسته اصول کلی می باشند:
دسته اول در خصوص ظاهر قرارداد، فونت، اندازه متون، واژگان و ادبیات حقوقی و…
دسته دوم که اصول ماهوی و فنی نامیده می شوند که خود نیز به دو دسته تقسیم می شوند که دسته اول شامل مواد و بند هایی هستند مانند مدت یا مبلغ قرارداد که در همه قرارداد ها باید رعایت شوند و دسته دیگر موادی اند که بسته به نوع قرارداد با هم متفاوتند و در واقع مختص به آن کسب و کاری هستند که قرارداد بر مبنای ان شکل گرفته است.
در ذیل به صورت مختصر به اهم این موارد اشاره می شود
1. انتخاب عنوان مناسب:
عنوان قرارداد شامل یک عبارت کوتاه متشکل از چند کلمه می باشد که در واقع ماهیت و چیستی قرارداد مربوطه را بیان می کند و افراد با دیدن عنوان به ماهیت آن قرارداد پی می برند. به عنوان مثال برای نوشتن قرارداد اجاره یک واحد آپارتمانی، می توان از عنوان “قرارداد اجاره” استفاده نمود . عنوان قرارداد، معمولا در بالا و به صورت وسط چین نوشته می شود و معمولا به صورت یک عبارت کلی بیان می شوند.
2. طرفین قرارداد:
هر قرارداد حداقل از دو طرف تشکیل میشود که هر طرف ممکن است یک شخص یا چند شخص را در بر بگیرد. مشخص نمودن طرفین قرارداد فواید بسیاری از جمله احراز سمت طرفین قرارداد، مشخص شدن صلاحیت و امکانات طرفین قرارداد و در صورت دولتی بودن یکی از طرفین، بررسی صلاحیت شخص امضا کننده قرارداد و تامین اعتبار کافی، دارد
نکته :اگر نماینده یا وکیل قرارداد را امضاء می کنند باید در بخش طرفین نام او که به وکالت از شخص حقیقی یا حقوقی امضاء می نماید درج گردد .
3. تعاریف
اکثر قراردادهای مختلف اعم از ساده یا پیچیده، مشتمل بر مفاهیمی تخصصی هستند که عموم افراد از آن اطلاع ندارند. یا ممکن است از کلمات و اصطلاحاتی استفاده شود که دارای معانی مختلفی باشند.
لذا ضروری است در ابتدای قرارداد بخشی تحت عنوان تعاریف، پیش بینی شود.
4. موضوع قرارداد:
هر قرارداد، حول محور موضوع آن در گردش است. اگر موضوع قرارداد مشخص نباشد، یا به طور دقیق تعیین نشده باشد، سنگ بنای ایجاد اختلاف گذاشته شده است.
موضوع قرارداد میتواند انجام خدمت یا انتقال مالی باشد
5. مدت قرارداد:
تاریخ شروع و پایان قرارداد باید به روشنی مشخص باشد چرا که جهت امکان مطالبه خسارات در صورت تاخیر در اجرای قرارداد، باید تاریخ پایان قرارداد به درستی در قرارداد ذکر شود.
6. مبلغ قرارداد:
با بررسی اوضاع عرفی جامعه مبلغ اجرای پروژه توسط مشاور تعیین می گردد به اضافه افزایش سرمایه گذاری در صورت تصویب داور مرضی الطرفین ظرف مدت یک هفته اعلام و اجرا می گردد.
7. شروط قرارداد:
یکی از بهترین مواردی که می تواند قدرت مانور روی قراردادها را افزایش دهد و موارد اختالف برانگیز را پوشش دهد، شروط ضمن عقد است.مواردی مانند مسئولیت طرفین، میزان خسارت ها، اختیارات طرفین، شرایط فسخ و موعدهای زمانی را می توان در قسمت شروط ضمن عقد پیش بینی نمود. البته باید به این نکته نیز توجه داشت که هر تعهدی در قرارداد باید دارای ضمانت اجرای باشد.
8. تضمین ها:
تعهدات قرارداد، ضمانت اجرای تعهدات و تاخیر در اجرای آن ها را قید می نماید که می توان آن را در ماده ای جدا، با عنوان ضمانت اجرای قرارداد ذکر نمود. تضمین ها انواع مختلفی مانند چک و یا ضمانت نامه بانکی است. از موارد مهم که باید در این قسمت آورده شود، علت عدم انجام تعهد یا تاخیر در آن است زیرا در برخی موارد ممکن است قرارداد به دالیلی به حالت تعلیق در آید یا قرارداد خاتمه یابد و طرف قرارداد متعهد مجبور به پرداخت خسارتی نباشد.
9. محرمانگی:
قید مواردی در خصوص تعهد به محرمانگی و عدم فعالیت مشابه نیز میتواند در حفظ و رشد کسب وکار نقش موثری ایفا نماید. لذا ضروری است در خصوص مواردی از جمله آیا لازم است یک موافقتنامهی عدم افشای اطلاعات (NDA) بهصورت جداگانه امضا شود؟ یا اینکه اگر اطلاعات یا دادههای یکی از طرفین افشا شود، روش اثبات آن چیست و چه روشی برای اعمال جریمه بر آن وجود دارد؟ نیز تعیین و تکلیف شود.
برای دیدن متن کامل مقاله موافقتنامهی عدم افشا اینجا کلیک نمایید
10. حل و فصل اختلاف:
در قرارداد می بایست ضمن تعیین داور و مدت داوری – دادگاه صالح را تعیین نمود .
11. تعداد صفحات ، نسخ و مواد قرارداد:
در صورت مشخص بودن تعداد صفحات، نسخه ها و مواد قرارداد، حین بروز اختلاف و یا کم و زیاد شدن برخی صفحات و نسخ می توان به این بند از قرارداد استناد کرد.
12. ضمائم و پیوست:
برخی قرارداد ها دارای ضمائم و پیوست هایی هستند که بهتر است در قرارداد اصلی از آن ها یاد شود تا در صورت نیاز به آنها و یا حتی مفقود شدنشان ، قابلیت استناد به این بند از قرارداد منتفی نباشدکه ضمائم قرارداد سرمایه گذاری می تواند (مال غیر منقول و یا منقول )باشد.
۱۲-امضای قراداد:
باید تمامی صفحات قرارداد توسط طرفین قرارداد امضا شوند. برخی از شرکت ها، تنها صفحه پایانی قرارداد را امضا می کنند و بقیه صفحات را مهر می زنند. عدم امضاء و مهر تمامی صفحات توسط افراد فاقد سمت می تواند منجر به بروز اختالفاتی در اجرای قرارداد شود
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.