شرایط اقامه دعوی توسط اشخاص حقوقی

شرایط اقامه دعوی توسط اشخاص حقوقی

اگر مدیرعامل و یا عضو هیات مدیره هستید و می خواهید دادخواستی از طرف شرکت مطرح نمایید نمی تواند سهامداران و یا اعضای هیات مدیره یا مدیرعامل را در ستون خواهان ذکر نمایید بلکه در هر صورت در ستون خواهان باید نام شرکت تجاری و شماره ثبت و شناسه ملی شرکت به عنوان شخص حقوقی درج شود و در این صورت اگر شما به موجب اساسنامه حق طرح دعوی دارید باید نام شما در ستون نماینده درج شود.

که در عمل در بیشتراساسنامه های شرکت ها حق اقامه دعوی از اختیارات هیات مدیره می باشد  پس بعد از درج نام شرکت به عنوان خواهان، باید کلیه اعضای هیات مدیره به عنوان نماینده در دادخواست معرفی شوند و کلیه اعضای هیات مدیره نیز باید دادخواست را امضا کنند.

شماره تماس

اشتباه رایج در شرکتها این است ک مدیران حین تنظیم دادخواست نماینده شرکت را فقط افرادی که حق امضای اوراق بهادار را دارند معرفی می کنند و دادخواست صرفاً توسط دارندگان حق امضا تنظیم و امضاء می شود که این امر به دلیل ایراد شکلی ممکن است منجر به رد دادخواست توسط قاضی رسیدگی کننده پرونده شود.

 

آیا صرف داشتن اختیار امضای اسناد تعهدآور برای اقامه دعوا کافی است؟

برخلاف هیأت مدیره که اصل بر اختیار آن برای اداره امور شرکت است، درخصوص مدیرعامل اصل بر عدم اختیار است و اختیارات او محدود به مواردی است که توسط هیأت مدیره تعیین شده است.

در واقع برای اقامه دعوا باید مدیرعامل از هیأت مدیره اختیار جداگانه و متمایزی داشته باشد. در اساسنامه بعضی از شرکت‌ها در تشریح اختیارات هیأت مدیره و بعضاً مدیرعامل، بیان شده که اقامه هرگونه دعوی و دفاع از دعوی و انتخاب وکیل و انعقاد هر گونه قرارداد و… در صلاحیت هیأت مدیره شرکت می‌باشد.

هیأت مدیره می‌تواند این اختیارات را به مدیرعامل شرکت تفویض نماید توجه داشته باشید که در این موارد حتماً باید تفویض اختیار وجود داشته باشد.

چنان‌چه مدیرعامل بدون اخذ مصوبه هیأت مدیره اقدام به انتخاب وکیل یا طرح و دفاع از دعاوی مرتبط با شرکت نماید به احتمال فراوان با ایراد دادگاه مبنی بر فقدان سمت و اختیار مواجه شده و دعوی مطروحه یا دفاعیه ارائه شده رد خواهد گردید.

در نتیجه ممکن است زمان و هزینه زیادی از طرف شرکت یا وکلای آن صرف شود و در نهایت نیز عائدی برای شرکت به دنبال نداشته باشد.

اما نکته مهم اینکه تفویض اختیار به مدیر عامل یا هریک از اعضاء هیأت مدیره برای طرح دعوا لازم نیست در روزنامه رسمی منتشر شود و تنظیم مصوبه توسط هیات مدیره کفایت می کند.

مشاوره حقوقی

عدم احراز سمت دادخواست دهنده

بعد از شروع رسیدگی چنانچه مدارک مربوط به سمت دادخواست دهنده یا خواهان مشکلی داشته باشد ، خوانده دعوا حق دارد مطابق بند 5 ماده 84 قانون آیین دادرسی مدنی، در خصوص عدم احراز سمت دادخواست دهنده ايراد و اعتراض نمايد كه در اين صورت، بر اساس مـاده 88 قانون آیین دادرسی مدنی، دادگاه مکلف است قبل از ورود در ماهیت دعوا، تکلیف عدم احراز سمت دادخواست دهنده را مشخص نموده و در صورت صحت این موضوع ( یعنی مبهم بودن سمت دادخواست دهنده)، قرار رد دعوی را به لحاظ عدم احراز سمت دادخواست دهنده صادر نماید.

قاسنم نجفی بابدی

آیا مدیرعامل می‌تواند برای اقامه دعوا از وکیل استفاده کند؟

باید در نظر داشت شخصی می‌تواند به وکیل وکالت بدهد که ابتدا خود حق انجام آن را داشته باشد. پس وکیل هنگامی می‌تواند طرح دعوا کند که مدیر عامل برابر اساسنامه شرکت اجازه طرح دعوا را داشته باشد و دلیل و مدرکی که سمت مدیر عامل و اجازه او را برای اقامه دعوا ثابت می کند ضمیمه دادخواست کند.

 

این پست برگرفته از کتب و سایت های مختلف حقوقی می باشد

مطلب مفیدی برای شما بود ؟ پس به اشتراک بگذارید برای دوستانتان

قاسم نجفی بابادی

2455 مطلب منتشر شده

درباره این مطلب نظر دهید !

محصولات پرفروش