گرفتن دعا برای باز شدن بخت،بستن زبان،دعاهای مهر و محبت،دعاهای رزق و روزی و … از معدود مواردی هستند که دعانویسان انجام میدهند. و به واسطه قول و قرارهایی که به مردم میزنند آن ها را تطمیع و تشویق و ترغیب میکنند که این دعاها را از آن ها بگیرند. چرا که در اینده آن ها تاثیر بسزایی خواهند گذاشت و در قبال آن هزینه های هنگفتی از آن ها دریافت میکنند.
مجازات جرم رمالی و فالگیری و دعانویسی
مجازات این جرم همان مجازات جرم کلاهبرداری میباشد. که در ماده یک قانون تشدید مرتکبین ارتشا و اختلاس معین شده است.
مطابق ماده فوق مجازات جرم رمالی و کلاهبرداری حبس از یک تا هفت سال میباشد. و چنانچه رمال و فالگیر و دعانویس از این طریق مالی را از کسی برده باشند،به جزای نقدی معادل مبلغی که از وی برده اند،محکوم میگردند و همچنین موظفند مالی را که از فرد بزه دیده و قربانی برده اند را به او برگردانند.
شروط لازم برای اثبات جرم فالگیری و رمالی و دعانویسی
برای آنکه فالگیر کلاهبردار تلقی شود و مورد پیگرد قانونی قرار گیرد وجود سه شرط لازم است که عبارت است از:
۱- متقلبانه بودن وسایلی که از آنها برای اغفال دیگران استفاده میشود
۲- اغفال شدن و فریب خوردن قربانی که مستلزم عدم آگاهی وی نسبت به متقلبانه بودن وسایل مورد استفاده مجرم است
۳- پرداخت مال یا وجه نقد
فالگیری در فضای مجازی
به صورت قاطع و با صراحت نمیتوان نظری داد، ولی باید گفت فالگیری در دنیای مجازی موقعی جرم محسوب میشود که فالگیر با فریب دادن افراد مبلغی دریافت کرده باشد.
در پروندههایی که موضوع آنها جرم فالگیری در دنیای مجازی است، در صورتی که شخص مبلغی را به فالگیر پرداخت کرده باشد در این صورت باید گفت جرم فالگیری محقق گردیده است.
هنگامی که پرداخت مبلغی از طرف شخص جهت فالگیر در ازای اطلاعات انجام نشود، نمیتوان گفت که جرم فالگیری در فضای مجازی صورت گرفته است. بنابراین میتوان گفت، شرط محقق گردیدن جرم فالگیری در شبکههای مجازی دریافت وجه و پول نقد و مال است.
لزوم شکایت قربانی از رمال یا فالگیر و دعانویس
افراد بسیاری وجود دارند که گرفتار رمالها و دعانویسان و یا فالگیران شدهاند. قربانیان رمالها و دعانویسها میتوانند از این افراد شکایت نمایند. نکته قابل توجه این است که در مورد جرائمی نظیر رمالی و دعانویسی و فالگیری تا زمانی که قربانی شکایت نکند و اعلام جرم نکند امکان برخورد قانونی با این افراد وجود ندارد. یعنی دادستان، مقامات قضایی و پلیس بدون این که به آنها اعلام جرم شود نمیتوانند با مجرم برخورد کرده و آنها را مورد تعقیب و مجازات قرار دهند.
البته در صورتی که جرم مشهود باشد خود پلیس و یا مقامات قضایی امکان برخورد با آن را دارند. به عنوان مثال تبلیغات رمالی یا دعانویسی در فضای مجازی انجام گیرد. بدین ترتیب برای همهگان مشهود است شخصی که تبلیغات را انجام داده است در حال انجام جرم رمالی یا دعانویسی و یا فالگیری میباشد. این تبلیغات خود در حکم سند برای پلیس و محاکم قضایی میباشند. بنابراین در چنین مواردی بدون شکایت قربانیان و به صرف رؤیت آن تبلیغات توسط مراجع قضایی یا پلیس امکان برخورد دستگاههای قضایی با متخلفین وجود دارد.
آیا جرم فالگیری قابل گذشت است؟
در قانون مجازات اسلامی جرایم قابل گذشت و غیرقابل گذشت تعیین گردیده است. جرم فالگیری در فضای مجازی با شکایت شاکی شروع خواهد شد.(این به لحاظ خصوصی است) پس از آن دادستان تحت عنوان مدعی العموم (به نمایندگی از جانب عموم مردم) عمل رسیدگی و اجرا را ادامه میدهد.
زیرا نظام عمومی و آرامش را بر هم خواهد زد. بنابراین به این نتیجه دست مییابیم که جرم فالگیری خواه در فضای مجازی و خواه به طور سنتی (دنیای واقعی) از جمله جرایم غیر قابل گذشت هستند. بدین معنی که با شکایت شاکی خاتمه پیدا نمیکند.
این پست برگرفته از کتب و سایت های مختلف حقوقی می باشد
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.