یکی از با اهمیت ترین مسائل قراردادهای مشارکت در ساخت، توجه به مدت زمان قرارداد مشارکت در ساخت و برنامه زمان بندی آن است. مدت زمان قرارداد های مشارکت در ساخت باید همراه با درج زمان بندی مشخص به صورت کتبی، با جزئیات کامل ذکر شود
موضوع قرارداد مشارکت در ساخت، تعهد به انجام کاری است که در موضوع قرارداد به آن اشاره شده است و سازنده مکلف است کلیه تعهدات خود را طی مدت زمان تعیین شده در قرارداد به اجرا در آورد.
لزوما تاریخ تنظیم قرارداد مشارکت، تاریخ شروع انجام تعهدات سازنده نخواهد بود ، زیرا ممکن است شروع قرارداد از مدتی بعد از تاریخ تنظیم آن تعیین شده باشد. متاسفانه در برخی از قرارداد ها این گونه قید می شود که تاریخ شروع این قرارداد از زمان صدور پروانه ساخت است. حال اینکه صدور پروانه ساخت چند ماه یا سال طول به طول بیانجامد نامشخص می باشد. در برخی از قرارداد ها از ابتدا یک مهلت پیش فرض برای شروع قرارداد تعیین میشود برای مثال : طبق توافق طرفین 6 ماه مهلت اخذ پروانه ساخت پروژه تعیین گردید که پس از آن سازنده متعهد است که ظرف 12 ماه شمسی پروژه را صحیح و سالم و قابل استفاده تحویل مالک یا طرف اول بدهد . در غیر اینصورت می توان از سازنده مطالبه ضرر و زیان نمود.
مدت زمان مشارکت در ساخت آپارتمان
در قراردادهای مشارکت در ساخت باید ذکر شود قرارداد از چه زمانی بین طرفین لازم الاجرا است و از چه تاریخی تعهدات طرفین آغاز میشود.
در قراردادهای مشارکت معمولا زمان شروع قرارداد، از زمان انعقاد قرارداد است و در آن باید تاریخ جواز، اجرا، تحویل، پایان کار و تحویل سند ذکر شود.
نکته مهم: در برخی از قراردادها به اشتباه، ملاک شروع قرارداد را از زمان تحویل ملک از مالک به سازنده در نظر می گیرند.
این زمان بندی از این جهت ایراد دارد که برخی از فرایندها مانند اعطای وکالت کاری از مالک به سازنده و مدت زمان مربوط به اخذ جواز را در بر نمیگیرد.
نحوه تعیین مدت در قرارداد مشارکت در ساخت
اصولا مدت قرارداد مشارکت در ساخت به صورت یک برنامه زمان بندی شده تعیین می شود و سازنده متعهد می شود طبق همین برنامه، عملیات ساخت و ساز را پیش ببرد. فایده عملی تقسیم بندی اجرای پروژه به مراحل مختلف و تعیین مدت برای هر مرحله، امکان اثبات تخلف سازنده در هر یک از مراحل است. به عبارت دیگر زمانی که اجرای قرارداد به مراحل مختلف با مدت معین تقسیم بندی می شود، در صورتی که سازنده هر یک از مراحل را ظرف مهلت مقرر به پایان نرساند، مالک می تواند در پایان هر مرحله با اثبات تخلف سازنده، وجه التزام قراردادی یا خسارات وارده را مطالبه نماید و اگر در قرارداد برای تخلف از برنامه زمان بندی حق فسخ پیش بینی شده باشد، اقدام به فسخ قرارداد مشارکت در ساخت نماید.
اگر اجرای قرارداد به مراحل مختلف تقسیم نشده و برای هر یک مدتی مقرر نشده باشد، مالک تا انقضاء مدت قرارداد نمی تواند از جهت تخلف سازنده ادعایی علیه او مطرح نماید؛ حتی اگر مدت اندکی تا پایان قرارداد باقی مانده باشد و عدم اجرای کامل قرارداد تا آن زمان قطعی باشد. در چنین مواردی مالک چاره ای ندارد جر اینکه تا انقضاء مدت قرارداد صبر کند و پس از آن علیه سازنده طرح دعوا نماید.
اهمیت مدت زمان قرارداد مشارکت
بیان مدت زمان قرارداد مشارکت در ساخت از این جهت دارای اهمیت است که اگر یکی از طرفین قرارداد (که معمولا سازنده است) تعهدات خود را در طول آن مدت انجام ندهد، طرف دیگر (معمولا مالک) بتواند اقدام قضایی کند.
مالک این حق را دارد که هم وجه التزامی که برای این منظور در قرارداد تعیین شده است را دریافت کند و هم در صورتی که خساراتی متحمل شده، از طرف دیگر قرارداد یعنی سازنده بگیرد.
دقت کنید، اینکه عدم انجام تعهد توسط یکی از طرفین مشارکت در ساخت چه نتیجه ای در پی دارد، بستگی به مفاد قرارداد و نوع آن تعهد و ضمانت در نظر گرفته شده برای آن تعهد دارد.
انقضاء مدت انجام تعهد
در صورتی که سازنده هر یک از مراحل برنامه زمان بندی را در مهلت مقرر به انجام نرساند، طرف مقابل مکلف است ابتدا الزام سازنده به ایفاء تعهدات را از دادگاه بخواهد و در صورتی که الزام سازنده میسر نبوده و اجرای تعهد توسط شخص دیگر و به خرج متعهد نیز قابل اجرا نباشد، متعهد له حق فسخ قرارداد مشارکت در ساخت را خواهد داشت.
انقضاء مدت قرارداد مشارکت در ساخت
چنانچه مدت تعیین شده توسط طرفین مربوط به اجرای کامل پروژه باشد، مثل اینکه در قرارداد درج شود سازنده متعهد می شود عملیات ساخت و ساز را ظرف بیست ماه شمسی به پایان برساند، با انقضاء مدت، قرارداد به خودی خود منحل شده تلقی می شود. انفساخ قرارداد مشارکت در ساخت در این حالت قهری است و نیازی به اعلام اراده از سوی طرفین قرارداد نمی باشد.
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.