فوت صاحب حساب بانکی موجب میشود حساب وی توسط بانک مسدود شود. پس از فوت متوفی کلیه اموال و داراییهای بازمانده از او به ورثه تعلق خواهد گرفت. پول موجود در بانک نیز از این قاعده مستثنی نیست. و هیچ یک از وراث حق ندارد بدون اجازه برداشت نماید.
احکام کیفری برداشت از حساب متوفی
برداشت از حساب فرد فوت شده اصولا بر خلاف قانون است ولی وقتی از کلمه اصولا در حقوق استفاده می شود، قطعا استثنایی نیز وجود دارد.
دلیل محالقت قانون با برداشت از حساب قرد فوت شده این است که از یک سو شخص مذکور دیگر اراده ای بر اموال خود ندارد تا بتوان رضایت او را در برداشت دیگران از اموالش جلب کند و از سوی دیگر اموال متوفی متعلق به کسانی است که بر نحوه تملکشان احکام خاصی حاکم است.
حال فرض کنید شخصی اعم از یکی از وراث یا شخصی دیگر بدون رعایت این مقررات و اخذ اجازه از ورثه ای که اولویت در ارث دارند از حساب متوفی برداشت کند.
با تمام این تفاصیل اسثتنایی در موضوع برداشت از حساب فرد فوت شده وجود دارد از جمله اینکه به عنوان مثال ورثه شخص متوفی یک نفر باشد و متوفی نیز دینی به دیگری نداشته باشد؛ طبق ماده ۷۴۰ قانون جرایم رایانه ای و در این موارد پلیس فتا موضوع را پس از شکایت در دادسرا پیگیری کند.
ماده ۷۴۰ قانون جرائم رایانه ای :
«هرکس به طور غیرمجاز داده های متعلق به دیگری را برباید، چنانچه عین داده ها در اختیار صاحب آن باشد، به جرای نقدی از یک میلیون (۱.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال و در غیر این صورت به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (۵.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.»
جنبه حقوقی جرم برداشت از حساب متوفی
اگر بخواهیم از دیدگاه قانونی به موضوع برداشت از حساب متوفی نگاه کنیم به طورکلی هر جرمی دو جنبه دارد:
۱- جنبه عمومی جرم: به ضرری اطلاق می شود که به نظم عمومی جامعه وارد می آید و وظیفه پیگیری آن با دادستان است.
۲- جنبه خصوصی جرم: عبارت است از ضرر مادی، معنوی(صدمات روحی یا هتک حیثیت و اعتبار شخصی، خانوادگی یا اجتماعی). این موارد همان جنبه حقوقی یا خصوصی است که فرد شاکی مانند برخی از وراث یا طلبکاران متضرر می تواند در خواست جبران خسارت کند.
اقدامی که وراث باید انجام دهند
وراث برای دریافت سهمالارث خود ابتدا باید برای انحصار وراثت حساب بانکی متوفی اقدام کنند. در واقع گواهی حصر وراثت یک مدرک قانونیست که به موجب آن، نام و تعداد وراث متوفی به طور دقیق مشخص میشود.
بدون این گواهی، وراث به رسمیت شناخته نمیشوند. به عبارت بهتر، بدون انحصار وراثت سپرده بانکی امکان مراجعه به بانک و دسترسی به حساب متوفی برای ورثه وجود نخواهد داشت.
مدارک لازم برای انحصار وراثت پول در بانک
وراث برای دریافت گواهی حصر وراثت پول نقد در بانک میبایست مدارک زیر را به همراه داشته باشند:
1. گواهی فوت متوفی
2. استشهادیه محضری
3. شناسنامه متوفی
4. عقدنامه یا رونوشت آن
5. شناسنامه ورثه
6. وصیتنامه متوفی (در صورت وجود)
7. مراحل انحصار وراثت حساب بانکی
مراحل انحصار وراثت حساب بانکی
نحوه انحصار وراثت سپرده بانکی به صورت گام به گام به این صورت است که قبل از هر چیز ابتدا ورثه باید مدارک لازم را تهیه نمایند. برای تهیه استشهادیه محضری، وراث باید فرم مخصوص استشهادیه محضری را در دفاتر اسناد رسمی تکمیل نمایند. توجه کنید که برای تکمیل فرم استشهادیه به امضای 3 نفر شاهد نیاز میباشد.
پس از گواهی شدن فرم استشهادیه توسط دفتر اسناد رسمی، گام بعدی مراجعه به دفتر الکترونیک خدمات قضایی میباشد. با مراجعه به یکی از دفاتر خدمات قضایی وراث میبایست دادخواست صدور گواهی انحصار وراثت ارائه نمایند.
پس از ارائه دادخواست، شورای حل اختلاف آخرین محل سکونت متوفی نسبت به انتشار آگهی حصر وراثت نامحدود در روزنامه اقدام میکند. شورای حل اختلاف به منظور این که اطمینان حاصل کند شخص ذینفع دیگری جز متقاضیان وجود ندارد، یک آگهی در روزنامه منتشر میکند. یک ماه فرصت میدهد تا چنانچه شخصی ادعای ذینفع بودن دارد مراجعه کند. در غیر این صورت پس از گذشت یک ماه گواهی حصر وراثت نامحدود توسط شورای حل اختلاف صادر میشود.
سلام وقت بخیر
آیا برداشت پول قبل از مسدود شدن حساب هم جرم تلقی میشود؟
(گواهی فوت ثبت شده ولی حساب هنوز مسدود نشده)
باسلام و تشکر بابت حضور در estinafgar.com
در صورتی که با هماهنگی و رضایت همه وراث باشد قطعاً جرم نخواهد بود ولی در غیر اینصورت ورثه ناراضی می تواند طرح شکایت نماید