تشریح ماده 20 شرایط عمومی پیمان – قاسم نجفی بابادی

تشریح ماده 20 شرایط عمومی پیمان

ماده 20 شرایط عمومی پیمان

ماده 20 شرایط عمومی پیمان

ماده 20. تجهيز كارگاه، تدارک مصالح، تجهيزات و ماشين آلات

الف) پيمانكار موظف است كه پس از تحويل گرفتن كارگاه، با توجه به مدت تعيين شده براي تجهيز، طرح جانمايي تجهيز كارگاه را تهيه كرده و پس از تائيد مهندس مشاور، آن را مبناي تجهيز كارگاه قرار دهد. تامين آب، برق، سوخت  و مخابرات، و به طور كلي، تجهيز كامل كارگاه، به نحوي كه براي اجراي كار طبق اسناد و مدارك پيمان لازم است، به عهده پيمانكار مي باشد، مگر آنكه در اسناد و مدارك پيمان، ترتيب ديگري پيش بيني شده باشد.

ب) تامين نيروي انساني، مصالح و تجهيزات، ماشين آلات و ابزار به عهده پيمانكار است، مگر آنكه در اسناد و مدارك پيمان، ترتيب ديگري پيش بيني شده باشد.

مصالح و تجهيزاتي كه پيمانكار براي انجام عمليات موضوع پيمان تهيه و در كارگاه نگه داري مي كند،بايد به قرار زير باشد:

1) اگر منابع تهيه مصالح و تجهيزات در اسناد و مدارك پيمان تعيين شده  يا بعداً معين مي شود، بايد از همان منابع تهيه گردد. نمونه يا كاتالوگ فني مصالح و تجهيزات يابد از نظر تطبيق با مشخصات فني، بيش از سفارش، به تائيد مهندس مشاور برسد. در هر حال، از نظر مرغوبيت بايد كاملاً طبق مشخصات فني باشد و مورد تائيد مهندس مشاور قرار بگيرد.

2) ذكر منابع تهيه مصالح و تجهيزات در اسناد و مدارك پيمان يا تعيين آنها ضمن اجرا، از تعهدات پيمانكار در قبال تهيه مصالح مرغوب و كافي نمي كاهد. بدين روي، پيمانكار موظف است با مطالعه كافي نسبت به امكانات محلي و كيفيت منابع تهيه مصالح و تجهيزات، نظر و پيشنهاد خود را تسليم مهندس مشاور كند. در صورتي كه استفاده از اين قبيل منابع مورد موافقت مهندس مشاور و كارفرما قرار بگيرد، اقدام به تهيه و حمل آنها نمايد. بديهي است كه كارفرما اين حق را دارد كه منابع تهيه مصالح را تغيير دهد و پيمانكار موظف به رعايت آن مي باشد. اگر به مناسبت اين تغيير محل، اضافه يا كسر هزينه اي بابت تغيير مسافت حمل يا عوامل ديگر ايجاد شود، تفاوت بهاء، به اقتضاي مورد، از پيمانكار كسر يا به او پرداخت مي شود. پيمانكار ملزم به رعايت مقررات مربوط به استخراج و بهره برداري شن و ماسه و ديگر مصالح معدني است.

3) نوع، مقدار و تاريخ ورود مصالح و تجهيزات به كارگاه بايد با مهندس ناظر صورتجلسه شود. مصالح بايد به طور مرتب به نحوي انبار شود كه تمام آن به سهولت قابل بازرسي، شمارش يا اندازه گيري باشد. انبار مصالح بايد از هر لحاظ قابل حفاظت بوده تا مصالح در مقابل عوامل جوي و عوامل ديگر مصون باشد.

ج) هر گاه تهيه و يا توزيع مصالح و لوازمي در داخل كشور در انحصار دولت باشد، كارفرما تسهيلات لازم را براي تهيه آن مصالح و لوازم فراهم مي كند. اگر تهيه بعضي از مصالح و لوازم، طبق مشخصات ذي ربط در داخل كشور ميسر نباشد و ورود آنها هم از طرف دولت ممنوع شده يا بشود، كارفرما يا خودش اجازه ورود مصالح و لوازم مزبور را براي پيمانكار تحصيل مي كند يا مشخصات را تغيير مي دهد.

د)در مواردي كه مصالح و تجهيزاتي  بايد به وسيله پيمانكار از خارج از كشور تهيه شود، كارفرما اجازه ورود آنها را از سازمان هاي ذيربط به هزينه پيمانكار تحصيل مي نمايد. هر گاه ضمن اجراي كار، محدوديت هاي جديدي پيش آيد كه به علت آن، پيمانكار نتواند مصالح و تجهيزات مورد نياز اجراي كار را در مدتي كه برنامه پيشرفت كار ايجاد مي كند از خارج از كشور تهيه و وارد كند، مراتب را با ذكر دليل و ارائه اسناد از طريق مهندس مشاور به اطلاع كارفرما مي رساند تا با توجه به برنامه زماني اجراي كار، كارفرما در مورد چگونگي تامين اين قبيل مصالح و تجهيزات، تصميم گيري نمايد.

ه) در صورتي كه در اسناد و مدارك پيمان، مشخصاتي براي ماشين آلات و ابزار اجراي كار تعيين شده باشد، پيمانكار بايد آنها را طبق مشخصات تعيين شده، تامين كند. هر گاه ضمن اجراي كار، مهندس مشاور تشخيص دهد كه ماشين آلات و ابزار موجود پيمانكار، براي اتمام كار در مدت پيمان كافي نيست يا مشخصات آنها براي اجراي كار مناسب نيست، مراتب را به پيمانكار ابلاغ مي كند. پيمانكار مكلف است كه ماشين آلات و ابزار خود را طبق نظر مهندس مشاور و در مدتي كه نامبرده تعيين مي نمايد، تكميل و تقويت كند، بدون اينكه براي اين كار، ادعاي خسارت يا هزينه هاي اضافي از كارفرما داشته باشد.

و) پيمانكار نمي تواند ماشين آلات و ابزار را كه براي انجام عمليات لازم است، از كارگاه خارج كند. در مورد بيرون بردن ماشين آلات كه در كارگاه مورد نياز نيست، پيمانكار، تقاضاي بيرون بردن ماشين آلات مزبور را به مهندس مشاور تسليم مي كند. مهندس مشاور به تقاضا ي او رسيدگي مي كند، و در صورتي كه موجه باشد، اجازه خروج مي دهد.

ز) در صورتي كه طبق اسناد و مدارك پيمان، تامين اقلامي از تجهيزات كه پيمانكار بايد نصب كند و به طور دايم در كار باقي بماند، در تعهد كارفرما باشد، پيمانكار مسئول عملكرد ناقص احتمالي اين تجهيزات  نيست، مگر آنكه ثابت شود كه نقص آنها مربوط به كار پيمانكار است.

ح) اگر در اسناد و مدارك پيمان، تكليفي براي تهيه غذا، مسكن و دفتر كار كاركنان كارفرما، مهندس مشاور و آزمايشگاه در محل كار به عهده پيمانكار گذاشته شود، پيمانكار موظف به تامين آنها، طبق شرايط پيش بيني شده، مي باشد.

 

ماده 20 شرایط عمومی پیمان

تعریف تجهیز کارگاه

تجهیز کارگاه شامل عملیات، اقدامات و تدارکاتی است که باید به صورت موقت برای دوره ی اجرا انجام شود، تا آغاز و انجام دادن عملیات موضوع پیمان طبق اسناد و مدارک پیمان میسر شود.

 

تعریف طرح جانمایی

همان طور که از نام آن پیداست، طرحی است که به منظور تجهیز کارگاه و برای مشخص کردن مکان های مربوط به تأسیسات و ابنیه های موقت کارگاه تهیه میشود تا در قسمت هایی از کارگاه محل هایی ایجاد شود که امکان اجرای مناسب و بهتر پیمان فراهم شود. فی المثل مکانی برای نگهبانی، سرویس بهداشتی…

 

شرح ماده

 

الف) تجهیز کارگاه

برای تجهیز کارگاه ابتدا باید «طرح جانمایی» از سوی پیمانکار تهیه و به تأیید مهندس مشاور برسد. طرح جانمایی اولا باید در مدت تعیین شده تهیه شود و ثانيا مبنای تجهیز کارگاه قرار گیرد.

تجهیز کارگاه همان گونه که در پیوست چهارم فهرست بهای واحد پايه رشته ابنيه از طرف سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور آمده است به طور خلاصه و کلی شامل موارد زیر است:

1. ساختمان های پشتیبانی: ساختمان های پشتیبانی به ساختمان هایی گفته می شود که برای پشتیبانی عملیات اجرایی مورد بهره برداری قرار می گیرند. مانند کارگاههای سرپوشیده شامل کارگاههایی آهنگری (نجاری)، آرماتوربندی، ساخت قطعات پیش ساخته و …

2. ساختمان های عمومی: ساختمان های عمومی به ساختمان هایی گفته می شود که برای افراد مستقر در کارگاه و سرویس دادن به آنها مورد استفاده قرار می گیرند. مانند: دفاتر کار، نمازخانه، غذاخوری، نانوایی و …

3. محوطه سازی: محوطه سازی شامل خیابان بندی، ایجاد خاکریز برای کانالهای هدایت آب، فضای سبز، زمین های ورزشی، حصارکشی، تأمین روشنایی محوطه و…

4. ورودی کارگاه: منظور از ورودی کارگاه محل یا محل هایی از کارگاه است که در آن آب و برق و گاز و مخابرات مورد نیاز اجرای کار از سوی کارفرما تأمین و تحویل پیمانکار می شود.

5. انبار کارگاه: انبار کارگاه محل یا محل هایی از کارگاه است که در آن با توجه به طرح جانمایی تجهیز کارگاه برای نگهداری و حفاظت مصالح و تجهیزات از آنها استفاده می شود.

6. راههای ارتباطی: راههای ارتباطی، راه هایی هستند که راه های معادن، مصالح، محل عرضه، انبار مواد منفجره و مانند آن را به طور مستقیم یا با واسطه ی راههای دیگر به محل اجرایی عملیات متصل می کنند.

7. راه انحرافی: راه انحرافی، راهی است که برای تأمین تردد وسایل نقلیه عمومی که قبلا از مسیر موجود انجام می شد اما به علت انجام عملیات موضوع پیمان قطع شده، احداث می شود. منظور از تأمین، در شرح ردیف های تجهیز و برچیدن کارگاه فراهم کردن ساختمان ها، تأسیسات و ماشین آلات، روش احداث یا در اختیار گرفتن آنها از امکانات موجود در محل به صورت خرید خدمت یا اجاره و اقدام های مربوط به نگهداری و بهره برداری از آنهاست.

 

ب) تدارک مصالح و تجهیزات

اصل بر این است که، تأمین نیروی انسانی و تدارک مصالح و تجهیزات، ماشین آلات و ابزار به عهده پیمانکار است. اما این اصل استثناناپذیر است و ممکن است در یک پیمانی تهیه همه یا تأمین برخی از آنها به عهده کارفرما باشد.

 

چگونگی تهیه مصالح و تجهیزات

پیمانکار در تهیه مصالح و تجهیزات آزادی عمل ندارد. او تعهداتی دارد که باید آنها را کاملا رعایت کند. . برای تهیه مصالح و تجهیزات، پیمانکار باید نکات زیر را مدنظر داشته باشد:

1. در صورت تعیین مصالح و تجهیزات در پیمان، پیمانکار مکلف است که از همان منابع معین تهیه کند. نمونه یا کاتالوگ فنی مصالح و تجهیزات از نظر تطبیق با مشخصات فنی و نیز از حیث مرغوبیت باید به تأیید مهندس مشاور برسد.

2. پیمانکار موظف است با مطالعه کافی نسبت به امکانات محلی و کیفیت منابع تهيه مصالح و تجهیزات نظر و پیشنهاد خود را تسلیم مهندس مشاور کند و هرگاه مهندس مشاور و کارفرما با نظر و پیشنهاد پیمانکار موافقت نماید، پیمانکار مکلف به اجرای آن است

اصولا منابع تهیه مصالح و تجهیزات که در اسناد و مدارک پیمان تعیین شده قابل تغییر است. یعنی کارفرما می تواند آن منابع را تغییر دهد و پیمانکار موظف است از این تغییرات تبعیت نماید و در صورت تغییر در مسافت حمل یا عوامل دیگر در صورت زیادت قیمت کارفرما و در صورت کسر قیمتها مبالغ از پیمانکار کسر می گردد.

در مورد مصالح معدنی مثل شن و ماسه و آهک و گچ و مانند اینها، هرگاه پیمانکار در تهیه آن مصالح از محل معدن معین موظف باشد، ناگزیر است که مقررات مربوط به استخدام و بهره برداری از مصالح کانی را رعایت نماید.

3.  نوع، تعداد و تاریخ ورود مصالح و تجهیزات به کارگاه را باید رئیس کارگاه با مهندس ناظر صورت مجلس نماید.

مصالح باید طوری انبار بشود که به راحتی قابل بازرسی و شمارش یا اندازه گیری باشد.

حفاظت انبار مصالح به عهده پیمانکار است.

ماده 20 شرایط عمومی پیمان

ج) برطرف کردن موانع در تهیه مصالح و تجهیزات

در برخی موارد تهیه مصالح و تجهیزات ممکن است با موانعی روبه رو شود جز ۴ بند ب ماده ۲۰ شرایط عمومی پیمان تکلیف موارد فوق را تعیین نموده است:

1. اگر تهیه یا توزیع مصالح و لوازمی در داخل کشور در انحصار دولت باشد، کارفرما تسهیلات لازم برای تهیه آن مصالح و لوازم را فراهم می کند.

2. اگر تهیه بعضی از مصالح یا لوازم، طبق مشخصات ذیربط در داخل کشور میسر نباشد و ورود آنها هم از طرف دولت ممنوع شده یا بشود، کارفرما یا خودش اجازه ورود مصالح و لوازم مزبور را برای پیمانکار تحصیل می کند یا مشخصات را تغییر می دهد.

ماده 20 شرایط عمومی پیمان

د) تأمين مصالح از خارج از کشور در صورت نیاز

در مواردی که مصالح و تجهیزاتی باید به وسیله پیمانکار از خارج کشور تهیه شود، في ما اجازه ورود آنها را از سازمانهای ذی ربط به هزینه پیمانکار تحصیل می کند.

اگر ضمن اجرای کار، محدودیت های جدیدی پیش آید که به علت آن، پیمانکار نتواند مصالح و تجهیزات مورد نیاز اجرای کار را، در مدتی که برنامه پیشرفت کار ایجاب می کند از خارج از کشور تهیه و وارد کند، مراتب را با ذکر دلیل و ارائه اسناد از طریق مهندس مشاور به اطلاع کارفرما می رساند تا با توجه به برنامه زمانی اجرای کار، کارفرما در مورد چگونگی تأمین این قبیل مصالح و تجهیزات تصمیم گیری نماید.

 

ه) تأمین ماشین آلات و ابزار طبق مشخصات

اگر در اثنای اجرای کار، مهندس مشاورت شخیص دهد که ماشین آلات و ابزار کاری را که پیمانکار از آنها استفاده می کند، به قدری ضعیف یا فرسوده است که برای اتمام کار در مدت پیمان کافی نیست یا مشخصات آن ها جهت انجام کار، مناسب نیست این موضوع را به پیمانکار ابلاغ می کند در این صورت پیمانکار تکلیف دارد که ماشین الات و ابزار کار خود را وفق نظر مهندس مشاور و در مدتی که او تعیین می کند، تکمیل و تقویت کند. البته این امر نمی تواند حقی برای پیمانکار ایجاد کند که از کارفرما مطالبه خسارت یا هزینه اضافی نماید.

 

و) ماشین آلات و ابزار اجرای کار

اگرچه تامین ماشین الات به عهده پیمانکار است ولی پیمانکار اجازه خروج بدون هماهنگی با مهندس مشاور را ندارد و همچنین او حق ندارد از هر نوع ماشین آلات استفاده کند.

ماده 20 شرایط عمومی پیمان

ز) نصب ماشین آلات که به صورت دائم در کار باقی می ماند

اگر تامين اقلامی از تجهیز کارگاه به عهده کارفرما باشد، پیمانکار تعهدی در عملکرد کارفرما ندارد مگر این که نقض مربوط به عملکرد پیمانکار باشد.

 

ح) تأمین غذا، مسکن و دفتر کار و آزمایشگاه و …

تأمین محل سکونت مناسب و آب آشامیدنی و تدارک دائمی آذوقه کارگران که شامل سه وعده غذایی مناسب و ارزان قیمت (صبحانه، ناهار و شام) که حداقل یک وعده آن باید غذای گرم باشد و روشنایی کافی برای نیروی انسانی مورد نیاز، به عهده پیمانکار است. ممکن است پیمانکار علاوه بر کارکنان خود، در سایر اسناد و مدارک پیمان، متعهد به تأمین رفاه کارکنان کارفرما و یا مهندس مشاور نیز باشد.

ماده 20 شرایط عمومی پیمان

برگرفته از کتاب شرایط عمومی پیمان به روش ساده تالیف نسیم هرسمی نژاد

 

مطلب مفیدی برای شما بود ؟ پس به اشتراک بگذارید برای دوستانتان

قاسم نجفی بابادی

2483 مطلب منتشر شده

درباره این مطلب نظر دهید !

محصولات پرفروش