مواد قانونی جرم خرید و فروش مشروبات الکلی – قاسم نجفی بابادی

 

 

یکی از موضوعاتی که جدیدا و به خصوص در میان جوانان مطرح شده است خرید و فروش مشروبات الکلی و مجازات آن است . همان طور که در شرع هم تصریح شده است مصرف مشروبات الکلی و مسکرات حرام است . ما نیز در این نوشتار قصد داریم شما را با مفهوم خرید و فروش مشروبات الکلی و مجازات آن آشنا نماییم.

خرید وفروش مشروبات الکلی در قانون مجازات اسلامی جرم انگاری شده است و مواد ۷۰۲ و ۷۰۳ به بیان این جرم و مفهوم و مجازات آن پرداخته اند .

ماده ۷۰۲– هرکس مشروبات الکلی را تولید کند یا بخرد یا بفروشد یا در معرض فروش قرار دهد، یا حمل و یا نگهداری کند یا در اختیار دیگری قرار دهد، مطابق با این ماده قانونی به ۶ ماه تا ۱ سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق و نیز پرداخت جزای نقدی به میزان ۵ برابر ارزش عرفی کالای یاد شده محکوم خواهد شد.

‎ماده ۷۰۳– واردات مشروبات الکلی به کشور قاچاق محسوب می‌گردد و وارد کننده صرف‌ نظر از میزان‌ آن به ۶ ماه تا ۵ سال‌ حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق و نیز پرداخت جزای نقدی به میزان ده برابرارزش عرفی کالای یاد شده محکوم می‌شود. رسیدگی به این جرم در صلاحیت محاکم عمومی می‌باشد.

‎تبصره ۱- درخصوص مواد (۷۰۲) و (۷۰۳)، هرگاه مشروبات الکلی کشف شده، به میزان بیش از ۲۰ لیتر باشد، وسایلی که برای حمل آن مورد استفاده قرار می‌گیرد چنانچه با اطلاع مالک باشد به نفع دولت ضبط خواهد شد، درغیر این صورت مرتکب به پرداخت معادل قیمت وسیله نقلیه نیز محکوم خواهد شد.

‎تبصره ۲- هرگاه کارکنان دولت یا مؤسسات وابسته به دولت همانند شوراها، شهرداری ها یا نهادهای انقلاب اسلامی و به طور کلی کارکنان قوای سه‌گانه و همچنین کارکنان نیروهای مسلح و مأموران به خدمات عمومی در جرائم موضوع مواد (۷۰۲) و (۷۰۳) مباشرت، معاونت یا مشارکت بنمایند، علاوه بر تحمل مجازات های اعلام شده، ‌به انفصال موقت از یک‌ سال تا پنج‌ سال از خدمات دولتی محکوم خواهند شد.

 

جرم خرید و فروش مشروبات الکلی

 

راه های اثبات  جرم شرب خمر

اثبات شرب خمر مجرم به سه شکل است:

1. دو بار اقرار متهم در نزد قاضی

2. شهادت دو مرد

3. علم قاضی

اگر متهم دو مرتبه در نزد قاضی، نه الزاما در یک زمان، اذعان به مصرف مشروبات الکلی نماید، چنانچه در سلامت کامل عقلی باشد و از روی ترس و یا اجبار اقرار نکرده باشد، اثبات این امر است. همچنین، اگر دو مرد دارای شرایط واجد برای شهادت از جمله سلامت عقلی و بلوغ، عمل فرد را دیده باشند و شهادت دهند نیز اثبات این امر در نزد قاضی محسوب می­شود. مورد سوم که علم قاضی است به مواردی اشاره دارد که قاضی بنا به علم خود، برای مثال بر اساس وجود برگه­­ی آزمایش یا تست الکل پلیس، به این امر واقف می­شود که مجرم اقدام به استفاده از مشروبات الکلی نموده است.

اگر شخصی از روی عدم آگاهی و به اشتباه و سهواً اقدام به نوشیدن مشروبات الکلی کرده باشد نیز، شامل مجازات حد نمی­شود. همچنین افراد زیر هجده سال نیز، در صورت مصرف مشروبات الکلی، مشمول مجازات حد شرعی 80 ضربه شلاق و همچنین سو سابقه نمی­شوند و تنها ممکن است از آن­ها تعهد کتبی گرفته شود یا به مراکز اصلاح و تربیب فرستاده شوند.

 

مرجع صالح  رسیدگی به جرم مرتبط با مشروبات الکلی

ابتدا  لازم است که شما به دادسرای محل وقوع جرم مراجعه کرده و شکایت کیفری خود را مطرح نمایید سپس پرونده کیفری در دادسرا ثبت می شود و پرونده به یکی از شعب دادیاری ارسال می‌شود و در ادامه دادیار، متهم را برای ادای توضیحات احضار می‌کند.

اگر متهم اقرار نمود در ادامه دادیار قرار وثیقه نسبت به متهم صادر می‌کند و متهم نیز با ارائه وثیقه به میزان تعیین‌شده به‌طور موقت آزاد می‌شود. با توجه به اقرار متهم در دادسرا و همچنین گزارش مرجع انتظامی، دادیار قرار مجرمیت متهم دعوا را صادر می‌کند و کیفرخواست صادرشده در دادسرا به مجتمع قضایی کیفری صالح فرستاده می‌شود.

مجازات حمل و نگهداری مشروبات الکلی

قانون گذار در قانون مجازات اسلامی در ماده 701 آورده است که : ” هرکس مشروبات الکلی را … حمل و نگهداری داری کند ، به شش ماه تا یک سال حبس و تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و نیز پرداخت جزای نقدی به میزان پنج برابر ارزش عرفی ( تجاری ) کالای یاد شده محکوم می شود  ” . بنایراین مجازات حمل مشروبات الکلی به سه دسته تقسیم می شود که هر سه هم اعمال خواهد شد :

1- شش ماه تا یک سال حبس

2- تا هفتاد و چهار ضربه شلاق

3- پرداخت جزای نقدی به میزان پنج برابر ارزش عرفی ( تجاری ) کالای یاد شده .

– مجازات حمل و نگهداری مشروبات الکلی ، یک مجازات غیر قابل تعلیق است یعنی قاضی در هیچ شرایطی مجاز به صدور قرار تعلیق تعقیب نیست .

– ” کشف مشروبات الکلی بیش از بیست لیتر در ماشین موجب توقیف خودررو می شود “

 

مجازات حمل و نگهداری مشروبات الکلی در ماشین

قانون گذار در تبصره 1 ماده 703 قانون مجازات اسلامی مجازاتی برای حمل و نگهداری مشروبات الکلی در ماشین بیان کرده است. در این ماده آمده است در صورتی که مشروبات الکلی به میزان بیش از بیست لیتر باشد و در یک وسیله نقلیه از قبیل موتور و ماشین حمل شود دو حالت ممکن است:

حمل مشروبات الکلی با اطلاع مالک وسیله نقلیه بوده است: که در این حالت وسیله نقلیه به نفع دولت ضبط خواهد شد.

حمل مشروبات الکی بدون اطلاع مالک وسیله نقلیه بوده است: که در این صورت مرتکب جرم، به پرداخت جریمه نقدی معادل قیمت وسیله نقلیه، محکوم خواهد شد. این مجازات علاوه بر مجازاتی است که در بالا برای حمل و نگهداری مشروبات الکلی گفته شد.

 

مجازات حمل مشروبات الکلی برای بار اول

در صورتی که شما برای اولین بار اقدام به حمل مشروبات الکلی کرده باشید و قبل از آن سوء پیشینه‌ای در این زمینه نداشته باشید، می‌توانید از دادگاه درخواست تخفیف مجازات کنید. البته دوست عزیز دقت داشته باشید که، دادگاه هیچ الزامی ندارد تا به شما تخفیف دهد و این مسئله کاملاً بستگی به نظر قاضی دارد.

نداشتن سابقه قبلی می‌تواند به شما در گرفتن تخفیف کمک کند. این تخفیف می‌تواند در میزان حبس و شلاق شما بسیار تأثیر گذار باشد. بر طبق تبصره ۳ ماده ۷۰۳ قانون مجازات، در صورت قاچاق و یا حمل مشروبات الکلی، در صورتی که بار اولتان هم باشد، امکان معلق شدن مجازات وجود ندارد اما می‌توانید از دادگاه تخفیف بگیرید.

 

مجازات ساخت مشروبات الکلی

طبق ماده 702 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات ، ” هر کس مشروبات الکلی بسازد … به شش ماه تا یک سال حبس و تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و نیز پرداخت جزای نقدی به میزان پنج برابر ارزش عرفی ( تجاری ) کالای یاد شده محکوم می شود ” . بنابراین مجازات ساخت مشروبات الکلی سه نوع است:

1- شش ماه تا یک سال حبس.

2-  تا هفتاد و چهار ضربه شلاق.

3- پرداخت جزای نقدی به میزان پنج برابر ارزش عرفی ( تجاری ) کالای یاد شده .

لازم به ذکر است که مجازات ساخت مشروبات الکلی، غیر قابل تعلیق است و قاضی تحت هیچ شرایطی نمی تواند حکم به تعلیق اجراء مجازات صادر کند. یعنی در صورت اثبات جرم ساخت مشروبات الکلی ، قاضی به هیچ وجه نمی تواند مجازات فرد مرتکب به جرم را تعلیق نماید.

 

مجازات ساخت مشروبات الکلی تقلبی

باید خدمت شما دوست خوبم عرض کنم که قانون‌گذار صریحاً در مورد این موضوع قانون‌گذاری نکرده است اما ساخت مشروبات الکلی به هر نحوی که باشد، مجازات دارد و مجازات آن نیز در ماده ۷۰۱ الی ۷۰۴ قانون مجازات اسلامی آمده است.

ساخت مشروبات الکلی تقلبی منجر به آسیب جسمی به مصرف‌کننده خواهد شد و سازنده مشروبات الکلی، علاوه بر مجازات ساخت مشروب، به مجازات آسیب جسمی واردشده بر مصرف‌کننده نیز محکوم می‌شود.

 

مجازات رانندگی در حالت مستی

بر طبق ماده ۷۱۸ قانون مجازات اسلامی، در صورتی که راننده مست باشد و باعث بروز آسیب جانی یا مالی بر شخص دیگر شود، به بیش از دو سوم حداکثر مجازات مقرر شده در قانون محکوم می‌شود. حکم راننده‌ای که در اثر بی‌مبالاتی موجب بروز خسارت جانی و جسمانی بر شخصی دیگر می شود، ۲ تا ۶ ماه حبس است. اگر راننده بی احتیاط، باعث مرگ شخصی دیگر شود به ۶ ماه تا ۳ سال حبس محکوم می‌شود.

 

 

 

مطلب مفیدی برای شما بود ؟ پس به اشتراک بگذارید برای دوستانتان

قاسم نجفی بابادی

2483 مطلب منتشر شده

درباره این مطلب نظر دهید !

محصولات پرفروش