فریب در ازدواج یا تدلیس در ازدواج عبارت است از اغفال متقلبانه طرف عقد توسط دیگری با توسل به امر یا امور واهی و برخلاف واقع. مخفی نمودن ازدواج قبلی از مصادیق فریب در ازدواج است لذا زن باكرهای كه قبل از عقد ازدواج دوم، واقعه ازدواج و طلاق اول خود را از شوهرش مكتوم نگه داشته، مرتكب فریب در ازدواج شده و عملش با ماده 5 قانون راجع به ازدواج مصوب سال 1310 منطبق است ولی در هر حال این امر در طلاق موجب كاهش مهریه نخواهد بود لذا زوجه هنگام طلاق دوم حسبالمورد مستحق دریافت تمام یا نصف مهریه خود است.
مصادیق فریب در ازدواج
به موجب ماده 1128 قانون مدنی اگر صفتی در یکی از طرفین ازدواج شرط شود و بعد از جاری شدن صیغه عقد مشخص شود که شخص آن صفت را نداشته است طرف مقابل حق فسخ خواهد داشت، چه زمانی که آن وصف در عقد ذکر شده باشد و چه زمانی که تصریح نشده باشد اما عقد بر مبنای آن شرط واقع شده باشد. به موجب این ماده قانونی اگر هر یک از طرفین ازدواج بر مبنای صفتی که دیگری خود را با آن معرفی نموده است ازدواج کند اما شخص بعد از عقد متوجه فقدان آن صفت گردد این موضوع برای وی حق فسخ ایجاد خواهد کرد. برخی از مواردی که به موجب آن امکان فسخ نکاح وجود دارد در مواد 1121 و 1122 و 1123 قانون مدنی بیان شده است
برای دیدن مقاله کامل دعوی تدلیس در نکاح اینجا کلیک نمایید
الف- فسخ نکاح از طرف آقا
در صورتی که خانم هر یک از موارد زیر را داشته باشد و آقا از آن بی اطلاع باشد، می تواند نکاح صورت گرفته بین شان را فسخ کند:
1. زمانی که هر دو چشم خانم نابینا باشد.
2. زمانی که خانم به جنون و دیوانگی مبتلا باشد.
3. زمانی که خانم به افضا، قرن و یا عفل مبتلا باشد. (اینها مواردی از بیماری در آلت جنسی خانم هستند که برای مثال یا مجرای ادرار و مدفوع ایشان یکی باشد یا دارا زائده گوشتی باشد و…)
4. وقتی خانم مبتلا به بیماریهای پوستی مانند برص یا جذام باشد.
5. زمانی که خانم زمین گیر باشد
ب- فسخ نکاح از طرف خانم
زمانی که آقا دارای شرایط و یا بیماریهای زیر باشد و خانم قبل از عقد از آن بی خبر باشد، می تواند برای فسخ نكاح اقدام کند:
1. وقتی آقا به بیماری جنون یا دیوانگی مبتلا باشد
2. وقتی آقا به بیماری جنسی مانند کوتاه بودن آلت جنسی به میزانی که امکان برقراری رابطه
3. جنسی نباشد و یا قسمت تحتانی آلت جنسی دارای مشکلی داشته باشد.
4. در صورتی که آقا قادر به برقراری رابطه جنسی نباشد
5. زمانی که آقا به بیماری پوستی مانند جذام و برصی مبتلا باشد.
ج- فسخ عقد به دلایل مشترک
⇐ زمانی که خانم و آقا به دروغ درباره شغلی خود به طرف مقابل حرف دیگری بزنند و در زمان عقد در سند ازدواج مكتوب شود و بعد ازدواج مشخص شود شغل ایشان چیز دیگری بوده می تواند برای فسخ اقدام کند.
⇐ زمانی که خانم و یا آقا دچار قطع عضوی باشند و این موضوع را از طرف مقابل خود پنهان کند.
⇐ زمانی که خانم و یا آقا کچل باشند و یا ایراد ظاهری دیگری داشته باشند که آن را پنهان کنند، بعد از عقد مشخص شود طرف دیگر می تواند برای فسخ اقدام کند.
تدلیس در نکاح
تدلیس در نکاح
نحوه اثبات فریب در ازدواج
برای اثبات فریب در ازدواج این شما هستید که به عنوان مدعی یا شاکی باید ثابت کنید که طرف مقابل، شما را با امور واهی و دروغین فریب داده است و شما با عدم آگاهی نسبت به واقعیت موضوع و بر مبنای اینکه واقعیت همان است که ایشان می گوید حاضر به ازدواج با او شده اید. برای اثبات این امر شما یا باید به اقرار طرف استناد کنید یا باید از طریق شهادت شهود این موضوع را اثبات نمایید و یا اینکه ادله ای ارائه نمایید که موجب علم قاضی گردد. قاضی با بررسی اوضاع و احوال و ادله شما مانند اظهارات مطلعین، پیامک های ارسالی، پرونده های پزشکی، نظریه پزشکی قانونی و … حسب مورد استفاده می کند و حقیقت امر را آشکار خواهد نمود. برای مثال در پرونده ای زوج مدعی بود که زوجه او را فریب داده و پیش از ازدواج خود را دوشیزه معرفی کرده است در حالی که در عقدنامه عبارت بانو قید شده بود و به همین دلیل شکایت او به نتیجه نرسید. بنابراین باتوجه به اینکه اثبات این امر دشوار است بهتر است مواردی را که برای شما اهمیت دارد در عقدنامه و یا در حضور شهود قید بفرمایید.
تدلیس در نکاح
مجازات فریب در ازدواج چیست؟
فریب و تدلیس در ازدواج با شرط اینکه صفت خاصی در شخص مقابل شرط شده باشد و یا در فرض عدم صراحت، عقد بر مبنای آن واقع شده باشد هم فسخ نکاح خواهد بود و هم از بعد کیفری جرم و دارای مجازات است. به موجب ماده 647 قانون مجازات اسلامی:
«چنانچه هر یک از زوجین قبل از عقد ازدواج طرف خود را به امور واهی از قبیل داشتن تحصیلات عالی، تکمن مالی، موقعیت اجتماعی، شغل و سمت خاص، تجرد و امثال آن فریب دهد و عقد بر مبنای هر یک از آنها واقع شود، مرتکب به حبس تعزیری از سه ماه تا یک سال محکوم میگردد.»
آیا در صورت فریب در ازدواج به زن مهریه تعلق می گیرد؟
در صورتی که عقد نکاح به دلایل گفته شده در مقاله حاضر فسخ گردد زن مستحق مهریه خواهد بود مگر زمانی که قبل از بهم خوردن ازدواج و فسخ نکاح، زن و مرد نزدیکی نکرده باشند که در چنین حالتی به زن مهریه تعلق نمی گیرد. فقط در یک حالت در موارد فسخ نکاح قبل از نزدیکی به زوجه مهریه تعلق می گیرد که دلیل فسخ عیب مرد ناشی از عنن باشد که در این صورت مهریه زن نصف خواهد بود. در موارد فسخ نکاح اگر زوجه مهریه خود را دریافت کرده باشد مرد می تواند مهریه را مسترد نماید. باتوجه به اینکه یکی از موارد فسخ نکاح، فریب در ازدواج است باید بگوییم که در چنین حالتی در فرض نزدیکی، مهریه به زن تعلق خواهد گرفت و در فرض غیر آن تعلق نمی گیرد.
فریب در ازدواج با فرض باکره نبودن زوجه
یکی از موضوعاتی که در دادگاه ها بسیار شایع شده و شنیده می شود بحث باکره نبودن زوجه پیش از عقد است. اگر مردی ادعا نماید که همسرش پیش از عقد باکره نبوده و نسبت به این امر پیش از ازدواج آگاه نباشد و با فرض دوشیزه بودن اقدام به ازدواج با آن زن کرده است خصوصا نسبت به زن هایی که عمل بکارت انجام داده اند چرا که اثبات این امر راحت تر خواهد بود، در صورت اثبات این امر توسط زوج عمل آنها از مصادیق فریب در ازدواج است و هم از بعد حقوقی ازدواج قابل فسخ است و هم از بعد کیفری زوجه مجازات خواهد داشت.
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.