چگونگی خاتمه قراردادهای بی او تی (BOT) – قاسم نجفی بابادی

 

تعریف قرارداد بی او تی

قراردادهای بی او تی(BOT)  در زبان ساده به قراردادهای ساخت، بهره برداری، انتقال و واگذاری گفته می‌شود. در این نوع از قراردادها شرکت و یا مجموعه ای از شرکت‌‌ها پس از اخذ امتیاز، پروژه‌‌های سنگین مالی را اجرا خواهند کرد.  اینگونه شرکت‌‌ها پس از طی شدن بازه زمانی محدودی از پروژه‌‌های مذکور نفع خواهند برد و سپس پروژه را به طوری که امکان فعالیت کامل بر روی آن وجود داشته باشد به صورت بلاعوض آن را به طرف دیگر واگذار می‌کنند که اغلب طرف دیگر دولت و یا شرکت‌‌های خصوصی وابسته به دولت است. آنچه گفته شد یک تعریف کلی و کامل از قراردادهای بی او تی (BOT) است.

قرارداد بی او تی

 

لفظBOT به چه معناست؟

BOT‌‌ترکیبی از سه کلمه Build,Operate,transfer است که ساخت، بهره برداری و انتقال و واگذاری معنا می‌دهد. احداث نیروگاه با استفاده  از قراردادهای بی او تی را می‌توان بهترین روش برای تامین انرژی الکتریکی در کشور میزبان دانست. از آنجایی که ساخت نیروگاه‌‌ها به سرمایه گذاری بسیار زیادی احتیاج دارد، می‌توان با اینکار کمک دوچندانی به افزایش توان مملکت در اجرای پروژه‌‌های زیربنایی کرد. لذا می‌توان با اینکار به جذب سرمایه مملکت کمک شایانی کرد تا بتوان در ادامه توان مملکتی را در احداث زیرساخت‌‌های دیگر ارتقاء بخشید.  ساخت جاده، ساخت راه آهن و اشتغال زایی از جمله مواردی است که می‌توان با استفاده از قراردادهای بی او تی به آن شدت و سرعتی مطلوب بخشید.

  خاتمه قراردادهای بی او تی

قرارداد BOT چه مزایایی دارد؟

طبق آن چه گفته شد، می ‌توان به طور خلاصه قراردادهای BOT را روشی برای راه‌ اندازی پروژه‌ های عظیم بدون تحمیل هزینه های گزاف بر کشورهای در حال توسعه دانست. به همین جهت کشورهای در حال توسعه به این گونه قراردادها روی خوش نشان داده‌ اند و از مزایای آن در جهت ترقی و آبادانی کشور خود استفاده می ‌کنند.

از آنجایی که تسلط بر پروژه‌ های کلان و زیرساخت ‌های حیاتی و زیربنایی در هر کشور، از مسائل بسیار پر اهمیت در ابعاد اقتصادی و امنیتی است، کشورها تمایل دارند ضمن بهره ‌مندی از منافع سرمایه ‌گذاری خارجی، از لحاظ امنیتی، اقتصادی و به طور کلی در امور حاکمیتی نیز از گزندهای خارجی در امان باشند. به همین دلیل قراردادهایی نظیر BOT سبب می ‌شوند یک کشور بدون ترس از تسلط و نفوذ خارجی بر اقتصاد و امنیتش، زیرساخت ‌های خود را توسعه دهد چرا که پس از بهره ‌برداری و تامین سود مالی شرکت خارجی، تمام پروژه اعم از اصل و فرع، زمین، وسایل و تجهیزات، طراحی و سایر امور آن، کاملا به بخش دولتی منتقل شده و شرکت خارجی حق هیچ گونه ادعایی بر مالکیت اجزای پروژه نخواهد داشت. در پایان احداث و بهره‌ برداری پروژه نیز (فاز سوم قرارداد که پیشتر ذکر شد) بخش دولتی که همان کارفرمای پروژه است، تصمیم می ‌گیرد که مسئولیت ادامه بهره برداری از پروژه را شخصا به عهده بگیرد یا طی قراردادی به شرکت یا شرکت ‌های داخلی دیگری واگذار کند، حتی ممکن است دولت ادامه بهره‌ برداری را برعهده شرکت سرمایه ‌گذار خارجی بگذارد.

از دیگر مزایای مهم این قرارداد برای کشورهای در حال توسعه انتقال تمام ریسک تجارت و سرمایه ‌گذاری (اعم از هزینه مواد اولیه، تجهیزات و ماشین ‌آلات، احداث، طراحی و نگهداری پروژه) به شرکت سرمایه ‌گذار خارجی است. همچنین غالباً شرکت های خارجی برای تامین امور پروژه نیاز به عقد قرارداد در حوزه‌ های مختلف، با پیمانکاران فرعی دارند که این پیمانکاران فرعی می‌ توانند از شرکت‌ های داخلی دولت کارفرما باشند و همین امر می ‌تواند زمینه اشتغال‌ زایی را برای کشور مذکور فراهم کند.

مشاوره حقوقی

معایب قراردادهای bot

⇐ طرح بي.او.تي به رغم ظاهر ساده اي كه دارد، داراي پيچيد ي ها و دشواري هاي فراواني است كه يكي از دلايل عمده آن ، وجود افراد و قراردادهاي بيشماري است كه در بي.او.تي وجود دارد

⇐ شركت خصوصي گاه در قبال پذيرش خطر ، مقرر مي دارد كه بايد سود بيشتري به او بازگردانده شده و در برابر هر خطر، مشتري نهايي بايد پولي بپردازد.

⇐ از آنجا كه اكثر كشورها تجربه زيادي در انعقاد اين قراردادها ندارند گاه بي .او.ت ي خطراتي را براي آن ها بوجود آورده است از جمله خطر ايجاد انحصار در بخش خصوصي و فراموش شدن جنبه و طبيعت عمومي طرح زيربنايي می باشد که باید با نظارت دولت این مانع برطرف گردد.

⇐ بخش خصوصي به هنگام تقبل طرح، بر مبناي فرضيات آغاز به كار مي كند بدين معنا كه از ميزان درآمد و سياست ارزي و گمركي دولت ميزبان و ثبات يا عدم ثبات قوانين آن اطمينان نداشته و براساس احتمالات عمل مي نمايد. البته مشاوران حقوقي و اقتصادي شركت ها ي خصوصي با بررسي های كارشناسانه فراوان از كشور سرمايه پذير، درجه احتمالات را پايين مي آورن. اما اين بررسيها غالبًا به اطمينان كامل منتهي نشده و درجه اي از احتمال در آن باقي مي ماند. از اين روست كه در قر اردادهاي bot، طرف خصوصي مي كوشد تا خطر مربوط به تغيير سياست ارزي يا قانونگذاري را بر دوش دولت ميزبان تحميل كند.

 خاتمه قراردادهای بی او تی

خاتمه قرارداد bot

قراردادbot به دلایل قهری و اداری ممکن است خاتمه پیدا کند برای همین منظور در متن قرارداد این عوامل پیشی بینی شده است بطور كلي موارد خاتمه قرارداد را مي توان به دسته هاي زير تقسيم كرد :

⇐ خاتمه قرارداد پس از انجام كامل تعهدات توسط طرفين و يا انقضاي مدت؛

⇐ فسخ قرارداد به علت نقض اساسي تعهدات توسط يكي از طرفین

⇐ فورس ماژور

در فرض خاتمه قرارداد، شركت مكلف است كه هرگونه نقشه ، سند يا اطلاعات فني را به دولت تحويل دهد؛ همچنين در صورت ورود خسارت ناشي از تقصير، بايد خسارت مزبور را جبران نمايد و در صورت عدم پرداخت، دولت به عنوان كارفرما مي تواند از محل دارايي هاي شركت يا ضمانت نامه حسن انجام كار يا وج ه الضما ن، آن را وصول كند.

در مورد وضعيت مالكيت پس از فسخ قرارداد نيز بايد گفت كه برحسب توافق طرفين در قرارداد، ممكن است براساس زمان فسخ، وضعيت هاي مختلفي پيش بيني شده باشد. لذا نکته مهم این است که نحوه انتقال ها در طول پروسه واگذاری به نفع دولت و بدون هیچ گونه محدودیتی صورت بگیرد.

 

مطلب مفیدی برای شما بود ؟ پس به اشتراک بگذارید برای دوستانتان

قاسم نجفی بابادی

2455 مطلب منتشر شده

درباره این مطلب نظر دهید !

محصولات پرفروش