مقدمه
یکی از شایع ترین دعاوی مطروح در دادگاه ها که هر فردی به نوعی امکان مواجهه با آن را دارد دعوی تقسیم ترکه به جا مانده از متوفی خود یا اصطلاحن مورث خود می باشد و ما در این مقاله قصد داریم با زبانی ساده و قابل درک، به گونه ای که برای عموم مردم قابل فهم باشد به این موضوع بپردازیم.
ترکه
به میراث و آنچه از شخص متوفی باقی می ماند، ترکه گویند. ترکه به دو بخش دارایی مثبت و دارایی منفی تقسیم می شود.
دارایی مثبت: منظور از دارایی مثبت، اموال و حقوقی است که به وارثان می رسد.
دارایی منفی: این دارایی شامل دیون و تعهداتی است که در هنگام فوت متوفی بر ذمه (برگردن) متوفی بوده، ولی آنها را اداء ننموده وحال باید از محل ترکه پرداخت شود.
افرادی که حق درخواست تقسیم ترکه را دارند
1. هرکدام از ورثه متوفی
2. اگر متوفی وصی تعیین نموده باشد، وصی منتخب حق درخواست تقسیم دارد.
3. اگر برای وراث محجور، قیم معین شده باشد، قیم محجور حق درخواست تقسیم ترکه را داراست.
3. اگر در بین وراث جنینی باشد که ولی یا وصی نداشته باشد، برای اداره سهم الارثی وی از سوی دادگاه امین معین می گردد، امین انتخابی علاوه بر اداره سهم الارثی که به جنین می رسد، حق درخواست تقسیم ترکه متوفی را نیز خواهد داشت.
4. موصی له اختیار دارد وصیت را قبول یا رد کند. و در صورت قبول، حق درخواست تقسیم ترکه متوفی را دارد.
مراحل انجام تقسیم ترکه
از لحاظ حقوقی و قانونی، تقسیم ترکه (اموال متوفی) به 2 روش صورت می پذیرد:
1.تنظیم تقسیم نامه بین تمامی ورثه با توافق آنها:
در صورتی که تمامی وراث بالغ و عاقل باشند میتوانند ماترک را با توافق به هر شکلی تقسیم نمایند، ولی در صورتی که بین وراث محجور وجود داشته باشد یا اختلافی بین وراث باشد، حتما بایستی تقسیم توسط دادگاه صورت پذیرد.
تنظیم تقسیم نامه به دو شکل تقسیم نامه عادی و تقسیم نامه رسمی صورت می گیرد .
البته توجه داشته باشید که این کار امری تخصصی و حقوقی و دارای اثرات و تبعات حقوقی بسیاری برای وراث می باشد که نیازمند آشنایی کامل با قوانین و مقررات قانون مدنی و قوانین امور حسبی است. لذا در صورت رضایت همه وراث بر توافق، توصیه می شود از وکیل متخصص امر مشاوره و تقاضای تنظیم تقسیم نامه با ذکر همه موارد قانونی لازم را بنمایید تا بعداً دچار مشکل دیگری نشوید.
در این خصوص تیم حقوقی استیناف گر آماده ارائه مشاوره رایگان و انجام دیگر خدمات مرتبط با انحصار وراثت و تقسم ترکه می باشد.
2.تقسیم اموال توسط دادگاه (طرح دعوی تقسیم ترکه)
در صورتی که وراث در چگونگی تقسیم اموال و سهم هر یک توافق ننمایند یا اینکه یکی از وراث محجور باشد، برای تقسم اموال باید الزامن به دادگاه مراجعه نمایند که ذیلن به آن خواهیم پرداخت.
تقسیم ترکه از حیث قانونی، مستلزم انجام مقدماتی است؛ که ابتدائن باید توسط وراث یا یکی از آنها انجام شود و سپس دعوی تقسیم ترکه قابلیت طرح داشته باشد.
این مقاله مختصرن به ذکر آنها می پردازیم اما به علت تخصصی بودن هر مورد و برای اطلاع از چگونگی انجام هر یک، می توانید جداگانه به مقاله های مرتبط با آنها، که در سایت استیناف گر وجود دارد مراجعه نمایید.
اقدامات لازم جهت تقسیم ترکه
۱- اخذ گواهی انحصار وراثت
۲- مهر و موم ماترک: (عبارت است از درخواست ورثه یا متوصی یعنی کسی که متوفی به نفع او وصیت کرده، یا وصی یعنی کسی که از طرف متوفی برای اداره اموال تعیین شده، یا طلبکاری که طلبش مستند به سند رسمی یا حکم دادگاه است، شورای حل اختلاف اقدام به صورتبرداری از اموال و مهر و موم آنها میکند.)
۳- تحریر ماترک: (شورای حل اختلاف بنابر درخواست ورثه یا وصی اقدام به تهیهی فهرستی از دارایی متوفی میکند که در این فهرست نام کلیه اموال منقول و غیر منقول و بهای آن ،حقوق و مطالبات وابسته بدهیهای متوفی درج میشود این عمل که به منظور تعیین دقیق میزان ماترک انجام میشود تحریر ترکه نام دارد.)(اینجا کلیک نمایید)
۴- قبول یا رد ترکه: (واکنش وراث نسبت به ترکه می تواند به یکی از این سه حالت باشد؛ اول اینکه وراث ترکه را مطابق صورت تحریر ترکه میپذیرند، دوم اینکه ترکه را رد مینمایند و بدهیهای متوفی را به عهده نمیگیرند، و سوم اینکه وراث ترکه را به طور مطلق قبول و پرداخت کلیهی بدهیهای متوفی را برعهده میگیرند.)
۵- تصفیه ماترک: که به درخواست وصی یا ورثه به منظور پرداخت بدهیهای متوفی و خارج نمودن مورد وصیت از ماترک انجام میگردد.
۶- تقسیم ماترک: پس از تصفیه نوبت به تقسیم ماترک بین ورثه میرسه و در صورت عدم تراضی، دادگاه اختلاف آنها را حل مینماید. توجه داشته باشید که رویه محاکم دادگستری غالباً به این شکل است که تحریر ترکه باید قبل از تقسیم ترکه صورت پذیرد. بنابراین برای اطمینان بیشتر ابتدا درخواست تحریر وسپس درخواست تقسیم ترکه را تنظیم نماید. (اینجا کلیک نمایید)
دادگاه صالح به رسیدگی
ماده ۲۰ قانون آیین دادرسی مدنی مقرر می دارد :« دعاوی راجع به ترکه متوفی اگرچه خواسته دین و یا مربوط به وصایای متوفی باشد تا زمانی که ترکه تقسیم نشده ، در دادگاه محلی اقامه می شود که آخرین اقامتگاه متوفی در ایران، آن محل بوده واگر آخرین اقامتگاه متوفی معلوم نباشد، رسیدگی به دعاوی یاد شده در صلاحیت دادگاهی است که آخرین محل سکونت متوفی در ایران، در حوزه آن بوده است ».
لذا برای طرح دعوی تقسیم ترکه باید به آخرین اقامتگاه متوفی مراجعه کرد حتی اگر اموال او و یا وراث در محل دیگری باشند.
برای دیدن نمودنه دادخواست تقسیم ترکه اینجا کلیک نمایید
در این مقاله سعی بر این شد تا با بیانی ساده آنچه که برای طرح دعوی تقسیم ترکه لازم است بیان گردد و لی با این حال و با توجه به پیچیدگی ها و ظرائفی که هر پرونده دارد، این مقاله و دیگر مقالاتی موجود در فضای مجازی، فرد را از مشاوره با وکیل بی نیاز نخواهد کرد.
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.